14. 6. 2024   |   svátek má Roland
 

Zapomenuté heslo › Mrkvová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Název Množství a jednotka
mrkev 600 g
zázvor čerstvý 2 lžičky
kokosové mléko 200 ml
zeleninový vývar 1 l
olivový olej 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Tahle polévka má mimořádný úspěch, je mírně nasládlá, díky zázvoru trošku pikantní a kokosové mléko jí dodává lehce exotickou chuť. To, jak je jednoduchá a rychlá, je už jen velmi příjemný bonus :-).



Postup
Všechnu mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme olivový olej nebo máslo, přidáme kolečka mrkve, najemno nastrouhaný zázvor a orestujeme, až mírně zesvětlá a pustí šťávu. Zalijeme horkým vývarem, osolíme a uvaříme doměkka, asi 15 - 20 minut. Odstavíme, polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme 200 ml kokosového mléka. Promícháme a necháme už jen prohřát. Dochutíme solí a pepřem.
Do polévky můžeme vložit opečený toust se sýrem, krutonky, nasucho opražené mandle nebo loupaná dýňová semínka, posypat ji bylinkami (libečkem, petrželkou nebo koriandrem), podle chuti.

Tip:
Vývar můžeme použít i jakýkoliv masový.
Pokud použijeme sušený zázvor, dáme 2 čajové lžičky.


 


RECEPTY

Italská rajčatová polévka

Postup: Malou cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na plátky. Rozehřejeme olivový olej a... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolice zapečená se sýrem

Postup: Brambory oškrábeme a v celku dáme vařit. Osolíme, okmínujeme. Vaříme asi 10... zobrazit recept

RECEPTY

Kosmatice - smažené květy černého bezu

Postup: Květy černého bezu (necháme delší stonek, za který je budeme držet) namočíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka na způsob ratatouille

Postup: Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Lilek a cuketu omyjeme a neoloupané... zobrazit recept

RECEPTY

Krupičná kaše se skořicí

Postup: Do hrnce - nejlépe se silným dnem nebo s teflonovým povrchem nalijeme mléko,... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...